1 верасня, Слуцк /Кар. БЕЛТА/. Прэм'ер-міністр Аляксандр Турчын наведаў Слуцкі сыраробны камбінат і Слуцкі мясакамбінат. Аб тым, якія перспектывы ёсць у буйнейшых мяса-малочных прадпрыемстваў раёна, кіраўнік урада расказаў журналістам, перадае карэспандэнт БЕЛТА.
Аляксандр Турчын падкрэсліў, што гэтыя прадпрыемствы нават у маштабах краіны адыгрываюць істотную ролю, таму што краіна ўкладвае шмат сродкаў у мясцовую сыравіну, развіццё малочнай і мясной вытворчасці. "Для нас вельмі важна, як і для любой галіны эканомікі, іх эфектыўнасць", - заявіў ён.
Важным у развіцці мяса-малочнай прамысловасці прэм'ер назваў інвестыцыі. "Як толькі прадпрыемства дзесьці прапускае або парушае інвестыцыйны цыкл, гэта прыводзіць да праблем у бліжэйшым будучым. Адной з мэт майго наведвання гэтых двух прадпрыемстваў стала далейшае іх развіццё", - растлумачыў кіраўнік урада.
На базе Слуцкага сыраробнага камбіната цяпер рэалізуецца каля шасці інвестыцыйных праектаў. Яны звязаны ў першую чаргу з нарошчваннем аб'ёмаў вытворчасці ўласнага малака, канцэнтрату малочнага бялковага, сыроў з працяглымі тэрмінамі выспявання, для чаго будуюцца новыя камеры выспявання. Адзін са знакавых інавацыйных праектаў камбіната - вытворчасць лактаферыну. Яго рэалізацыю прадпрыемства пачало яшчэ ў 2023 годзе. Тады быў распрацаваны бізнес-план і выкананы перадпраектныя работы. Цяпер на камбінаце ідзе будаўніцтва пляцоўкі для рэалізацыі гэтага праекта. Чакаецца, што гэта будзе паўнацэнная новая лінія вытворчасці гэтага прадукту. Штодзённа на камбінаце перапрацоўваецца каля 3,35 тыс. т малака.
"З боку ўрада мы такія праекты ўсяляк падтрымліваем, у тым ліку і праз нашу банкаўскую сістэму - Банк развіцця. Ужо відаць, куды прадпрыемства павінна рухацца далей. У яго ёсць перспектывы", - адзначыў ён.
Наступнае прадпрыемства ў графіку прэм'ера - Слуцкі мясакамбінат. "Гэта прадпрыемства нядаўна ўвайшло ў агракамбінат "Дзяржынскі". І сёння, зноў жа, мы бачым перспектывы яго развіцця, у тым ліку ў выхадзе на больш сур'ёзныя экспартныя рынкі і нашых краін-суседак, і на рынкі краін далёкай дугі", - сказаў ён.
Таксама Аляксандр Турчын адзначыў, што яго цікавіла цэнавая палітыка, якая найбольш актуальна для беларусаў. "Наведваючы прадпрыемствы, я пераканаўся, што рашэнне, якое было прынята яшчэ ў красавіку ўрадам, было правільным. Нагадаю, яно заключалася ў тым, што нашы вытворцы, якія знаходзяцца на тэрыторыі нашай краіны, маглі падняць узровень цэн да рэнтабельнасці, якая склалася ў іх за тры папярэднія гады. Мы бачым, што ўзровень рэнтабельнасці, калі мы гаворым пра натуральнамалочную прадукцыю на Слуцкім сыраробным, - каля 6 працэнтаў. На мясакамбінаце - не больш за 10 працэнтаў. Гэта адказны падыход нашых вытворцаў. Яны паднялі цану да мінімальна магчымых памераў, якія дазваляюць ім функцыянаваць з прыбыткам. Пры гэтым рэнтабельнасць павінна быць такога ўзроўню, каб дазваляла рэалізоўваць маштабныя інвестпраекты", - звярнуў увагу Аляксандр Турчын.
Кіраўнік урада дадаў, што пры гэтым вытворчасці ў невялікіх населеных пунктах не закрываюцца. Напрыклад, сырны цэх Слуцкага камбіната ў Халопенічах Крупскага раёна. "Мы разумеем, што калі яго закрыем, то іншай работы для людзей, якія там жывуць, проста не будзе. І гэта ўсё паўплывае на развіццё гэтага пасёлка ў цэлым. Таму гэта ўсвядомленае рашэнне, што такія прадпрыемствы застаюцца ў малых населеных пунктах і ў райцэнтрах. Часта для невялікага раённага цэнтра, напрыклад, для Клецка, гэты філіял з'яўляецца горадаўтваральным прадпрыемствам. Там працуе каля 500 чалавек, атрымліваюць вельмі нядрэнную па мерках райцэнтра заработную плату. Гэта не толькі ўжо эканоміка, а сацыяльная стабільнасць і сацыяльная адказнасць кіраўнікоў прадпрыемстваў. Калі гаварыць, напрыклад, пра агракамбінат "Дзяржынскі" - буйнейшы аграпрамысловы холдынг, прадпрыемствы якога, напэўна, размешчаны амаль ва ўсіх раёнах Мінскай вобласці. Упэўнены, што ў хуткім часе ён пачне маштабіравацца і за межы Мінскай вобласці, - адзначыў прэм'ер. - Калі правільна пабудавана эканоміка, якраз вось на такіх аб'ёмах і дасягаецца максімальны эканамічны эфект. Ключавы момант - гэта эканамічная эфектыўнасць. Яна павінна быць ва ўсім".