У Беларусь без візы на 30 дзён
Афіцыйны сайт Рэспублікі Беларусь
Бізнес
Каляндар падзей у Беларусі
Выдатныя мясціны Беларусі
Сусветная спадчына ЮНЕСКА ў Беларусі
Беларускія санаторыі і курорты
Сувеніры з Беларусі
| Галоўная | Бізнес | Бізнес-навіны

Бізнес-навіны

19 Май 2020

Міністры сельскай гаспадаркі ЕАЭС абмеркавалі меры па стрымліванні цэн ва ўмовах COVID-19

Міністры сельскай гаспадаркі ЕАЭС абмеркавалі меры па стрымліванні цэн ва ўмовах COVID-19
Фота з архiва

19 мая, Масква /Эдуард Півавар - БЕЛТА/. Міністры сельскай гаспадаркі дзяржаў Еўразійскага эканамічнага саюза і профільныя міністры Еўразійскай эканамічнай камісіі 18 мая ў рэжыме відэаканферэнцыі правялі экстраннае пасяджэнне Савета па аграпрамысловай палітыцы ЕАЭС. Абмяркоўваліся агульныя прынцыпы і падыходы да арганізацыі харчовай бяспекі, а таксама прынятыя ў саюзных краінах меры, у тым ліку па стрымліванні росту цэн на харчовыя тавары ва ўмовах пандэміі COVID-19, паведамілі БЕЛТА ў прэс-службе Еўразійскай эканамічнай камісіі.

"Адкрываючы пасяджэнне, старшыня Савета па аграпрамысловай палітыцы ЕАЭС міністр сельскай гаспадаркі і харчавання Беларусі Іван Крупко адзначыў, што сумесныя рашэнні кіраўнікоў сельскагаспадарчых міністэрстваў выключна важныя для стабілізацыі сітуацыі і развіцця агульнага аграрнага рынку саюза", - праінфармавалі ў ЕЭК.

"Ва ўмовах пандэміі каранавіруса пытанні стабільнага насычэння рынку харчовымі таварамі набываюць асаблівую вастрыню і актуальнасць. Мы павінны быць нацэлены на аб'яднанне нашых намаганняў і ажыццяўляць узгодненыя дзеянні, каб не толькі захаваць стабільнае і бесперабойнае функцыянаванне ўнутранага аграхарчовага рынку саюза, але і знайсці новыя экспартныя нішы", - падкрэсліў член Калегіі (міністр) па прамысловасці і аграпрамысловым комплексе ЕЭК Артак Камалян.

Міністры сельскай гаспадаркі абмяняліся думкамі аб магчымасцях арганізацыі харчовай бяспекі ў саюзе. "Актыўна абмяркоўваліся два асноўныя падыходы: адзін звязаны з рэгуляваннем пытанняў забяспечанасці сельгаспрадукцыяй і прадуктамі харчавання выключна за кошт нацыянальных вытворчых рэсурсаў, другі - з выкарыстаннем калектыўнай мадэлі, якая прадугледжвае рэалізацыю эканамічнага патэнцыялу ўсіх краін ЕАЭС, - расказалі ў ЕЭК. - Удзельнікі сустрэчы адзначылі, што ў якасці асновы комплекснага дакумента, які вызначае агульныя прынцыпы і падыходы арганізацыі харчовай бяспекі, будзе прыняты адпаведны акт органаў ЕАЭС". Палажэнне па распрацоўцы агульных прынцыпаў і падыходаў арганізацыі харчовай бяспекі ў ЕАЭС на аснове метадалогіі Харчовай і сельскагаспадарчай арганізацыі ААН падтрымана ўсімі саюзнымі краінамі ў рамках праекта стратэгічных напрамкаў развіцця еўразійскай эканамічнай інтэграцыі да 2025 года.

Міністры таксама разгледзелі пытанне па фарміраванні ў ЕАЭС агульнага рынку арганічнай сельскагаспадарчай прадукцыі. Сёння ва ўсіх краінах саюза прынята заканадаўчая база для развіцця арганічнай сельгасвытворчасці, павялічваюцца плошчы сертыфікаваных арганічных зямель, якія складаюць амаль 900 тыс. га, колькасць вытворцаў арганічнай прадукцыі перавысіла 1,3 тыс. Артак Камалян падкрэсліў: рост попыту на такую ​​прадукцыю ў свеце ў бліжэйшай перспектыве прывядзе да падваення аб'ёмаў рынку, які можа дасягнуць $200 млрд.

"Аналіз заканадаўства бакоў паказаў адрозненні ў маркіроўцы арганічнай прадукцыі, падыходах да рэгулявання вытворчасці, сертыфікацыі і стандартызацыі, акрэдытацыі органаў па пацвярджэнні адпаведнасці. У сувязі з гэтым прызнана мэтазгодным выбудаваць у саюзе сістэму рэгулявання абарачэння арганікі, падрыхтаваўшы наднацыянальны акт, накіраваны на ўзаемнае прызнанне дакументаў аб ацэнцы адпаведнасці арганічнай вытворчасці на аснове ўніфікацыі нацыянальнага заканадаўства. Гэта забяспечыць бесперашкодны рух у ЕАЭС арганічнай сельгаспрадукцыі і створыць умовы для рэалізацыі экспартнага патэнцыялу на фоне росту сусветнага попыту на арганічныя тавары", - дадалі ў прэс-службе.

Архіў
Пн Аўт Сер Чцв Пт Сб Нядз
Помнікі Вялікай Айчыннай вайны ў Беларусі
Партызанскі летапіс